De begrafenis

Als gekozen is voor een begrafenis moet er een goede plek zijn. Soms ga ik met naasten of familieleden eerst kijken op een begraafplaats naar een geschikte plek. Dit is veelal in overleg met de gemeente. Zij graven hierna het graf uit.
Op de dag van de begrafenis is er eigenlijk altijd een rouwdienst of samenkomst. Er kan afscheid van iemand genomen worden en goede herinneringen worden besproken. Hierna volgt de gang naar het graf. Dragers tillen de kist, gevolgd door familieleden, vrienden en bekenden.
Naasten kunnen de kist ook zelf dragen. Het meehelpen dragen, het helpen bij de laatste verzorging of aanwezigheid bij het sluiten van de kist zijn manieren om nabestaanden bij het afscheid te betrekken. Ik hoor vaak dat dit achteraf tot steun is bij de verwerking van het verdriet.
Bij het graf worden meestal een paar laatste woorden gesproken. Hierna kan de kist naar beneden in het graf zinken. De kist kan ook blijven staan.

Het grafbordje kan gebruikt worden, totdat er een steen of gedenkteken geplaatst wordt.
Na afloop is er vaak een samenkomst waar koffie gedronken wordt. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om ook bijvoorbeeld soep en broodjes erbij te doen, onder andere als mensen van verder weg komen. Alles is in overleg mogelijk. Wij regelen en organiseren het allemaal voor u. Alles kan, niks moet.

Relevante websites:
- www.kindermandjes.nl
- www.begraafplaats.org/info/index.htm