Crematie


Bij een crematie zijn er vele mogelijkheden. Er zijn verschillende crematoria; in Groningen, in Drachten, maar ook verder weg. Ze hebben vaak hun eigen sfeer.

Op de dag van de crematie is er soms een kerkdienst of andere samenkomst voorafgaand aan de gang naar het crematorium. De rouwdienst kan ook in het crematorium plaatsvinden. Alles is in overleg mogelijk. Als er veel mensen komen kan het handig zijn om hiervoor bijvoorbeeld anderhalf of twee uren af te spreken.

Naasten en familieleden kunnen op veel verschillende manieren bij de rouwdienst betrokken worden. Door het dragen van de kist, het sluiten van het deksel of door iets te zeggen. Bij dit laatste gaat het vaak om de kenmerkende eigenheid van de overledene en worden goede en karakteristieke herinneringen opgehaald. Kinderen steken soms een kaars aan, hebben een mooie tekening gemaakt of leggen bloemen bij de kist. Kinderen die het durven, lezen een gedicht voor of spelen muziek. Veel is mogelijk.

Na afloop kan koffie gedronken worden in het crematorium. Ook kan een vorm worden gekozen die meer lijkt op de volgorde bij een begrafenis. Eerst wordt er dan een rouwbijeenkomst gehouden in een kerk of een andere ruimte. Hierna wordt de overledene op zijn laatste gang naar het crematorium gebracht. Er worden een of twee muziekstukken gespeeld. Vervolgens komen nabestaanden buiten het crematorium samen in een gelegenheid waar koffie of veel uitgebreidere catering is geregeld.

Muziekboek GroningenMuziekboek AssenMuziekboek OpeindeMuziekboek Appingedam
Klik op de afbeelding om het desbetreffende muziekboek in te kunnen zien.


Relevante websites:
- Crematorium Groningen
- Crematorium Assen
- Crematorium Opeinde
- Crematorium Appingedam
- www.kindermandjes.nl